Onze geschiedenis en visie
Sinds 2002 verdedigt de coöperatie biomilk.be de belangen van de biologische melkveehouders, zowel in Wallonië als in Vlaanderen. Onze coöperatie wil nationaal zijn om de Belgische boeren beter te helpen en om kwaliteitsvolle biologische melk op de Belgische markt te brengen. Onze leden, al 45 in getal, hebben elk gelijke beslissingsbevoegdheid binnen biomilk.be, om hun belangen beter te behartigen.
Het ontstaan van biomilk.be
Het was dan ook in 2002 – het jaar waarin de Internationale Arbeidsorganisatie officieel afkondigde dat het werk in coöperaties moest worden georganiseerd – dat een groep van 20 Vlaamse boeren besloot Biomelk op te richten. Ze werden gedreven door de wens om biologische landbouw te beoefenen en biologische melk te produceren, in volledige overeenstemming met de voorschriften van de biologische landbouw.
Op deze manier georganiseerd als een coöperatie, zouden ze kunnen onderhandelen over betere markttoegang met handelspartners.
Van Biomelk Vlaanderen tot biomilk.be
Ons moederland is gemeenschappelijk voor iedereen, en de moeilijkheden waarmee de boeren worden geconfronteerd, zijn aan beide zijden van de taalgrens dezelfde. Zo sloot in 2006 een groep Waalse boeren zich aan bij de coöperatie, die toen de naam "Biomelk Vlaanderen – Biolait Wallonie" kreeg. Maar nu zijn we verenigd rond een gemeenschappelijke visie.
Sinds 2017 is de naam van de coöperatie samengevoegd in biomilk.be. Deze naam vertegenwoordigt ons veel beter, en heeft zijn voordelen:
- Een kortere, meer impactvolle naam
- Begrijpelijk voor iedereen (partners, consumenten)
- Organische oriëntatie duidelijk gemarkeerd
- Belgisch wortels in ".be"

Want nu zijn we een Belgische coöperatie die 18 miljoen liter biologische melk per jaar produceert. We verdedigen de belangen van de Belgische boeren, we produceren Belgische biologische melk en we brengen ze op de Belgische markt tegen een stabiele en eerlijke prijs.
Onze visie op biologisch
Waarom focussen op biologische melk? Omdat we een visie hebben van een wereld waarin onze moeder aarde op de juiste manier wordt behandeld, net als de boeren die het elke dag bewerken en onze basisproducten produceren. Biomilk.be levert melk die met respect wordt geproduceerd, door blije boeren, voor blije consumenten. Lees meer
De koeien van de boeren die lid zijn van onze zuivelcoöperatie worden grasgevoerd. Ze leven in omstandigheden van respect en comfort, eten natuurlijk voedsel in de open lucht en krijgen geen overmatige antibiotica. Door de weiden te exploiteren, nemen deze koeien deel aan een natuurlijke cyclus van regeneratie van de natuur, de enige garantie voor een goede bodemkwaliteit, een goede diergezondheid en goede biologische melk die in de schappen van winkels verkrijgbaar is. Lees minder
Sluit je aan bij onze visie op biologische landbouw
We nodigen Belgische melkveehouders uit om de sprong te wagen en onze visie op biologische landbouw te delen. Met respect voor de natuur die ons ondersteunt en voedt, met respect voor de mens, werken we voor een eerlijke verloning en voor een gezonde en efficiënte lokale economie.
Word lid van onze landbouwcoöperatie, vul ons formulier in.
Formulier
Les bienfaits du lait
Melk, een voorouderlijk voedingsmiddel, draagt bij aan de ontwikkeling en gezondheid van de mens. Of het nu van koeien, schapen of andere bronnen komt, het bevat de essentiële ingrediënten voor een gezonde groei en voor het behoud van ons lichaam en onze geest. Zeker als het biologisch is! Lees meer
Biologische boerderijmelk biedt alle voordelen van melk, in betere hoeveelheden. Om onze melk in alle opzichten competitief te maken, vraagt biomilk.be aan zijn leden om de voedselhygiëne en -veiligheid te garanderen. De melk die op onze boerderijen wordt opgehaald, wordt geanalyseerd op zijn gezondheid en technologische kwaliteit. Dit gaat verder dan de wettelijke vereisten die in België van kracht zijn.
- Bron van calcium voor botten
- Bron van vitamine D
- Bron van omega-3
- Bron van dierlijke eiwitten
Gezonde en verantwoorde zuivelproducten
Melk is al millennia een hoofdvoedsel. Archeologen hebben bewijs gevonden van dierlijke melkconsumptie die 8.000 jaar oud is. Sindsdien is onze melk verkrijgbaar in veel nuttige en gezonde producten, zoals boter, yoghurt, diverse kazen, verse room.
Het wordt gebruikt bij de vervaardiging van verschillende voedingsmiddelen zoals pannenkoeken, sommige gebakjes... Zelfs atleten gebruiken wei in eiwitverrijkte producten. Maar sinds enige tijd heeft de voedingsindustrie de neiging om zuivelproducten te vervangen door alternatieven. Denk aan boter die in veel bewerkte voedingsmiddelen is vervangen door gehydrogeneerde plantaardige vetten.
Om deze reden voert biomilk.be sinds haar ontstaan campagne om echte natuurlijke melk naar voren te brengen, geproduceerd door koeien die vrij grazen op echte duurzame weiden, zonder pesticiden, zonder GGO's.

Vragen
Wil je ook natuurlijke kwaliteitsmelk in je dieet vinden? Vraag uw winkels of ze zuivelproducten verkopen die biomilk.be melk bevatten. En als u vragen heeft over onze visie op biologische melk en biologische landbouw in het algemeen, aarzel dan niet om ze naar ons te sturen.
Is koemelk echt geschikt voor mensen?
Koemelk wordt al minstens 8.000 jaar geconsumeerd en heeft zijn waarde grotendeels bewezen. Als het niet geschikt was geweest voor onze gezondheid, zou het duizenden jaren geleden uit ons dieet zijn verdwenen. Integendeel, het is overal te vinden met zijn vele gezondheidsvoordelen.
Is melk geschikt voor een vegetarisch dieet?
Melk van biomilk.be is Belgische melk afkomstig van koevriendelijke melkveehouderij in harmonie met de natuur.
Heeft biologische melk een andere samenstelling dan industriële melk?
Volgens officiële informatie bevat biologische melk meer eiwitten en heilzame vetzuren (omega-3) dan industriële melk. Belangrijk is dat het een betere omega-3/omega-6-verhouding heeft dan gangbare melk. Evenzo bevat het minder slechte vetten.
We kunnen echter geen standaard samenstelling geven, omdat onze koeien grazen. Elk seizoen past hun dieet zich aan de omstandigheden aan, wat een impact heeft op de precieze samenstelling van de melk. Maar het hele jaar door blijft onze melk van hoge kwaliteit.